Boekhouden in Excel – wat zijn de voordelen?

Boekhouden is met name voor ZZP’ers en startende ondernemers een struikelblok. Het inschakelen van een boekhouder is vaak een kostenpost die de groei van de onderneming belet. Aan de andere kant hebben veel starters weinig kennis over boekhouden.

Het resultaat? Starters schakelen alsnog een boekhouder in waardoor zij op jaarbasis een paar duizend euro extra kwijt zijn, of investeren in een ingewikkeld boekhoudprogramma. En dat terwijl op iedere werkcomputer al een gratis boekhoudprogramma geïnstalleerd staat, namelijk Microsoft Excel.

Waarom is boekhouden in Excel voor starters een goed idee?

De mogelijkheid van Microsoft Excel om als boekhoudprogramma te dienen, wordt vaak over het hoofd gezien. Voor grotere bedrijven welke een groot aantal facturen per maand verwerken, is Microsoft Excel wellicht niet de beste optie. Voor kleinere ondernemers zoals ZZP’ers, eenmanszaken en het MKB, heeft het programma genoeg te bieden.

Boekhouden in Excel biedt voor beginnende en kleine ondernemers de volgende voordelen:

- Vereist geen andere programma’s

- U betaalt enkel de Microsoft Office licentie

- Bespaar tijd met sjablonen

- Zelfstandig boekhouden

- Makkelijke leercurve

- Niet gebonden aan bepaald platform

Hieronder vindt u een korte omschrijving van alle voordelen van boekhouden in Excel

#1 – U heeft enkel Microsoft Office nodig

Excel is juist erg geschikt voor kleine bedrijven omdat het een op zichzelf staand programma is. Vanwege haar aard, Excel is immers een spreadsheetprogramma, kunt u zelf bepalen hoe u deze wilt gebruiken. Het is gebleken dat Excel prima fungeert als boekhoudprogramma voor startende ondernemers.

#2 – Boekhouden met Excel is kosteneffectief

U heeft enkel een licentie nodig voor Microsoft Office voor iedere computer die u zakelijk gebruikt. Als ondernemer heeft u deze licentie waarschijnlijk al, dus in principe betaalt u niets extra wanneer u besluit op deze manier uw boekhouding bij te houden.

#3 – Ruime hoeveelheid sjablonen beschikbaar

Niet helemaal zeker waar u moet beginnen? Het internet staat vol met sjablonen die als een leidraad kunnen dienen voor uw spreadsheets.

#4 – U kunt uw boekhouding geheel zelf doen

Eén van de voordelen is dat u op deze manier geen boekhouder hoeft in te schakelen. U kunt het helemaal zelf doen. Voor de zekerheid kunt u natuurlijk uw boekhouding na laten trekken.

#5 – Eenvoudig te leren met verbluffende resultaten

Naarmate u Excel beter onder de knie krijgt, zult u merken dat u steeds meer van uw boekhouding via Excel kunt laten verlopen.

#6 – Niet gebonden aan één bepaald platform

Tegenwoordig is Microsoft Excel beschikbaar voor verschillende platformen. Dat betekent dat u deze manier van boekhouden ook kunt gebruiken als u geen Windows op uw werkcomputer draait.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>